Yeni
Loading...

Bayramiç Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet GÜNER: GİRDİ MALİYETLERİ ALTINDA BOĞULUYORUZ!

 

  Bayramiç Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet GÜNER, çiğ süt ve kesim fiyatları ile ilgili açıkla-mada bulundu.
     Süt fiyatlarının Gıda Komitesi’nin görüşü alınarak Ulusal Süt Konseyi USK tarafından açık-landığını belirten Başkan GÜNER: “Bu yılın sonuna kadar geçerli olacak sütün kilogram fiyatı 2,30 liradır. Fiyatı belirleyen Komite 12 kişiden oluşmakta bu kişilerin 9’unun hayvan iştiraki bu-lunmamaktadır.
     Ülkemizde üretilen sütün fiyatı Gıda Komitesi’ nin görüşü alınarak Ulusal Süt Konseyi ( USK ) tarafından kamuoyuna açıklanmaktadır. Bu konseyin belirlediği fiyat referans bir fiyat olup bazı bölgelerde bu fiyatın altında dahi süt satılabilmektedir. Aslında USK’ nın amacı reel süt fiyatı belirlemek, yeri geldiğinde fon oluşturup piyasayı regüle etmek olmalıdır'' dedi. 
    Başkan GÜNER pandemi döneminde hayvan sal gıda üretiminin stratejik olarak önemine değindiği açıklamasında, “Bir hayvancılık işletmesinde gider kalemlerini incelediğimiz zaman en büyük pay yüzde 70 oranında kaba ve kesif yem giderleri oluşturmaktadır. Özellikle kesif yem yapımında ithal hammadde kullanılmasından dolayı kurda olan bir oynama fiyatların değişmesine sebep olmaktadır.” bilgilerini verdi. 
    Bayramiç İlçesi Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet GÜNER çiğ süt fiyatları, hayvancılıkla uğraşan işletmelerin durumuna ilişkin yaptığı açıklamasının devamında şunları kaydetti: 
SÜT FİYATLARI HALA AYNI
     “2019 Ekim ayı dolar kuru 5,80 lira iken belirlenen referans çiğ süt değeri yaklaşık bir yıldır sabit kalmıştır. Bugün itibari ile kurda yüzde 35’ lik, kesif yemde ise yüzde 40’lara varan fiyat artışı söz konusudur. Yem ve diğer girdi maliyetlerinin bu kadar yükseldiği bir ortamda süt fiyatının hala aynı kalması hayvansal üretimi ciddi manada içinden çıkılamaz ve sürdürülemez bir hale getirmiştir.
DESTEKLER YETERSİZ  
       Her ne kadar Tarım ve Orman Bakanlığımız hayvansal desteklemeler kapsamında süte destek verse de bu yetersiz kalmaktadır. Kırmızı et üretimi yapan besi hayvancılığı işletmelerinde de durum pekte farklı değildir. Üç - dört ay öncesine kadar 40TL olan dana karkas et fiyatı maalesef 34 liraya kadar gerilemiştir. Şuan gelinen noktada hayvancılık işletmeleri para kazanmaktan ziyade ayakta kalmaya çalışmaktadır. Ayrıca 2020 yılı sonlarına geldiğimiz şu günlere bu yıl için  kırmızı et üreticilerinin besilik dana desteği miktarı ve takvimi konusunda her hangi bir açıklama da yapılmamıştır.
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder