Yeni
Loading...

Kül Suyundan Hem Şampuan Hemde Sabun Yaptı



Bayramiç'te, atmış yaşındaki Hanife Özcan, kimyasalın kendisini rahatsızlandırması neticesinde deterjan yerine kül suyundan şampuan ve sabun imal etti.

Hanife Özcan,2 yıl önce kimyasaldan yapılan temizlik ürünlerinin teninde alerjiye neden olmasından dolayı kendi olanaklarıyla kül, keçi sütü, zeytin yağı ve kil kullanarak sabun ve şampuan üretmeye başladı. Özcan'ın birbirinden ilgi çekici mamülleri çevre ilçelerde kısa zamanda büyük ilgi görmeye başladı. Kül suyunun temizlik işlerinde yüzyıllardır kullanıldığını belirten Özcan, "Kül suyundan sabun ve şampuan yapımı aslında çok eskilere dayanıyor. Çanakkale Savaşı zamanında bile kadınlarımız topladıkları külleri bekletip elde ettikleri karışım ile de temizlik yaparlarmış. Şimdi kimyasal maddeler çıktı, kül suyu unutuldu. Ben iki yıl önce annemden öğrendiğim bu geleneği yaşatmak için kendi imkanlarımla şampuan ve sabun üretmeye başladım. Ev temizliğini artık kül suyu kullanarak yapıyorum, hiçbir kimyevi maddeyi evimde barındırmıyorum" dedi.

Şampuan, sıvı sabun ve kalıp sabun yapımında kullanılan kül suyunun ayrıca ekolojik dengeyi sağlayacağını belirten Özcan, "Kül suyunu elde etmek çok kolay. Boş bir şişe içerisine 2 su bardağı kadar külü boşaltın. Üzerine 2 su bardağı kadar ılık su ekleyin. 1 gün kadar bekletin. 1 gün sonra kül çöküp su berraklaşıyor. Sonra ph ölçümünü yaparak isterseniz içine zeytinyağı, gliserin, keçi sütü ya da kil atın. Benim keçi sütünden yaptığım sabun, cilt gözeneklerine çok iyi geliyor. Hayıt tohumundan yaptığım sabun ise içindeki doğal östrojen ile kişilere rahatlama hissi veriyor.

Kül suyundan elde ettiğim şampuanların içine gliserin koyarak, boyalı saçlara özel bir karışım elde ettim. Diğer şampuanlarda kül suyu ve zeytin yağı kullandım. Bir şekilde doğayı korumaya çalışıyoruz. Kül suyu kullanmak doğayı korumaktır. Şehirde yaşayanlar göremiyor, ama ben derelerden akan o kimyasal maddelerin nelere yol açtığını görüyorum. Derelerimizden köpük akıyor. İşin aslı gençlere temiz bir çevre bırakmak istiyorum. Buradan bütün ev hanımlarına da seslenmek istiyorum. Çocuklarınıza kimyasal maddeleri yedirmeyin. Külden yapılan sabun ve şampuanlar, içinde kimyasal barındırmadığı için çok sağlıklı. Cilt sorunu olanlar, hamile kadınlar, kemoterapi gören hastalarımız gönül rahatlığı ile bu ürünleri kullanabilirler" diye konuştu.

Kül suyundan yaptığı şampuan ve sabunları piyasaya sürmek istediğini söyleyen Özcan, "Bir sponsorumuz henüz yok. Ürünlerde marka bile belirlemedik. Farklı fikir ve desteklere açığım" dedi.


Kaynak : İHA
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder