Yeni
Loading...

KURŞUNLU KÖYÜ MADENCİLERE DİRENİYOR!

KURŞUNLU KÖYÜ MADENCİLERE DİRENİYOR!


Davullu, tenekeli protesto ÇED toplantısını iptal ettirdi

Bayramiç İlçesine bağlı Kurşunlu Köyü'nde özel bir maden şirketi (Zafer Madencilik) tarafından kurul mak istenen feldspat ocağı için yapılmak istenen Çevresel Etki ve De ğerlendirme (ÇED) toplantısı köylü-lerin davullu, tenekeli protestosu ne deniyle iptal edildi.

Kurşunlu Köyünde geçtiğimiz gün saat 09.00'da ellerinde davul ve tenekelerle toplanan bir grup köylü, açılmak istenen feldspat ocağı için Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Mü dürlüğü yetkilileri tarafından yapıl-ması planlanan ÇED toplantısına tepki gösterdi. Köylülere,Çanakkale ' den çeşitli sivil toplum örgütlerinin yanı sıra çevreciler de destek verdi 

Jandarma köy meydanında olası bir gerginlik yaşanmaması geniş güvenlik önlemi aldı. Köylerinde maden ocağı istemeyen kalabalık ve çevreciler, "Para, insan hayatından değerli değildir. Kazdağları'nın üstü feldspattan değerlidir"yazı pan kart açıp, ÇED toplantısı için gelen maden firması ile Çevre ve Şehirci-lik İl Müdürlüğü yetkililerine,"Maden ci firma köyü terket", "Köyümüzde maden istemiyoruz" sloganları ile tepki gösterdi.



Köylüler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerine köylerinde kurulmak istenen feldspat ocağı konusunda bilgilendirilmek istemediklerini, bu neden le ÇED toplantısının yapılmamasını istediklerini bildirdi. Bunun üzerine top lantı iptal edilip,tutanağa 'toplantı gerçekleştirilememiştir' ibaresi eklendi.Bir süre şarkı ve türküler söyleyen grup, ÇEOD toplantısının iptal edilmesi üzerine olaysız şekilde dağıldı.Köydeki eyleme katılan 67 yaşındaki Gülsüm Al kan, "Köyümüzde maden ocağı istemiyoruz. Zaten madenciler ağaçlarımızı kesti. Bir de başımızın üzerinde tokmak gibi çalışan iş makinelerini istemi-yoruz" dedi.

DAHA ÖNCE MADEN OCAĞI RUHSATI İPTAL EDİLMİŞTİ

Aynı maden firmasının 2014 yılında bölgede maden ocağı kurulması için başlattığı çalışmalar sırasında o dönemde köylülerin mücadelesinin yanısı-ra burada yaşayan Bülent Özüören 22 günlük açlık grevine başlamıştı.Özü ören, maden ocağına gerekli izinlerin verilmesi halinde kendisini yakacağı-nı belirtmişti. Ancak, dönemin Bayramiç Kaymakamı Kemal Kızılkaya'nın araya girmesiyle Bülent Özüören, açlık grevine son vermişti.Köylülerin 2 yıl süren direnişi ve hukuk mücadelesi sonrası şirketin maden ocağı ruhsatı iptal edilmişti.
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder