Yeni
Loading...

Tarihi Köprüye Çevre Düzenlemesi




Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde bulunan 219 yıllık tarihi Karşıyaka Köprüsü'nde çevre düzenlemesi yapılacak.

Bayramiç Belediyesi tarafından yapılan çevre düzenlemesi ve altyapı çalışmaları nedeniyle ilçenin tarihi Karşıyaka Köprüsü'ne çevre düzenlemesi yapılacak. Halk arasında Taş Köprü adıyla anılan Karşıyaka Köprüsü çevresinde bulunan sonradan yapılmış duvar ve benzeri ilave yapılanmalar yıkılarak yapının orijinal görünümü ortaya çıkarılıyor. İlçenin ortasından geçen Tabaklar Çayı üzerine kurulan halk arasında Taş Köprü olarak adlandırılan ilçenin 219 yıllık tarihe sahip biri olan Karşıyaka Köprüsü Hicri 1210 (Miladi 1795 ) yılında yapıldı.

Yapı tümüyle kesme renkli taştan, 27 metre uzunluğunda, 3.85m genişliğinde Karşıyaka Camii avlı duvarına bitişik inşa edildi. Zamanla köprü çevresine yapılan ilave duvar ve benzeri yapılanmaların Kentsel Sit alanı İçinde Meydan Düzenlemesi projesi kapsamında yıkılarak köprünün tekrar orijinal görünüme kavuşması sağlanmaya çalışıldığını belirten Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer, "Köprünün sahibi yok. Yaptığımız başvuru ile önce köprüyü belediye adına tescilleyip, daha sonra doğal dokusuna uygun şekilde restore ettireceğiz.

Bu nedenle köprüyü sit kurulunun belirleyeceği şekilde restore edilecek. 1974 yılında kentsel sit alanı içine alınan 250 dönümlük eski Bayramiç kurallara uygun olarak yapılamaya gidilerek kentsel sit aklanına dönüşecek. Bu çalışmalar tamamlandığında ilçede turizm canlanacak. Halen Karşıyaka Sokak, İstiklal sokak ve Taşköprü çevresindeki altyapı çalışmaları bu projenin bir parçasıdır. Şu günlerde ihalesi yapılacak olan Eski Hükümet Konağı da bu proje kapsamında restore edilerek belediye binasına dönüşerek hizmete girecek. Yine bu proje kapsamında Eski Konak Oteli eski tarihi dokuya uygun olarak yeniden inşa edilecek. Bayramiç Belediyesi bu Kentsel Sit Alanı Dönüşüm Projesi ile 800 küçük ölçekli belediyeler arasındaki Kentsel Sit Alanı Dönüşüm projesi ile 29 Aralık 2013 tarihinde Kayseri'de gerçekleşen yılın projesi yarışmasında Yılın projesi ödülünü aldı" dedi.

İhlas Haber Ajansı
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder