Yeni
Loading...

Zeytinde Erken Hasat Verim Kaybına Neden Oluyor



Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, yörede yapılan erken zeytin hasadının önemli ölçüde verim kaybına neden olduğunu söyledi.

Pehlivan, ilçede zeytin üretiminin yoğun olarak yapıldığı Ahmetçeli, Kutluoba, Doğancı, Yiğitler ve Pıtırelli köylerine giderek, üreticiler ve yağ fabrikalarının yöneticileriyle görüştü. Üreticilerin sıkıntılarını dinleyen Pehlivan, kasım ayı içinde toplanan 6 ve 8 kilo arasındaki zeytinin, 1 kilo yağ verdiğini ifade etti. "Fakat aralık ayının 15'inden sonra toplanan 4 ile 5 kilo arasındaki zeytin, 1 kilogram yağ veriyor. Bu da yüzde 50 verim kaybı demektir.

Bu durum üreticiye önemli ölçüde zarara neden oluyor" diyen Pehlivan, zeytinde verimin bu yıl çok yüksek olduğunu vurguladı. Kadın işçiye 30, erkek işçiye ise günlük 35 lira yevmiye veren üreticinin zarar ettiğini, bu nedenle çoğu üreticinin hasada maliyeti düşürmek için erken başladığını vurgulayan Pehlivan, veriminin yüksek olması nedeniyle işçi bulmakta sıkıntı yaşayan üreticinin dip zeytinlerini dahi toplamadığını bildirdi.

 Pehlivan, "Üretici 8 kilo zeytinden 1 kilo yağ elde ediyor. Yağın kilosu da 5 TL. Bu durumda üretici bırakın para kazanmayı, işçi maliyetini dahi çıkaramıyor. Bu nedenle yöre halkının 'kış erken gelir' ya da 'işçi bulamam' korkusu ile hasada erkenden, yani kasım ayında başlaması, önemli ölçüde verim kaybına neden oluyor" diye konuştu. Fabrika yöneticileri de zeytinin erken toplanması nedeniyle zarar ettiklerini belirterek, Aralık ayının 15'inden sonra toplanan 4 kilo zeytinin, 1 kilo yağ verdiğini, eken yapılan hasatta bu oranın 8'de 1'e yükseldiğini bildirdiler.
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder