Yeni
Loading...

SÜT ÜRETİCİSİ PERİŞAN! İNEKLER KESİME GİDİYOR


    Süt üreticileri son 10 yılın en kötü günlerini geçiriyor.Sütte istediği fiyatı alamayan üreticiler, ineklerini kestirmek zorunda kalıyor. Çiftçiler 1 litre sütü 10.20tl ye malettiklerini belirterek; ''Şu an Ulusal Süt Konseyinin açıklamış olduğu 7.50 tl den süt veriyoruz fakat buna hiçbir üretici dayanamaz.Yem fiyatları her geçen gün zamlanmaya devam ediyor. Girdi fiyatları çok yüksek. Yani çftçiye sen üretme kardeşim demek istiyorlar. Perişan duruma düştük. Biz 1,5 yıldır süt fiyatlarını arttırın demedik ama yem fiyatlarını sabit tutun dedik oda olmadı.Bu gidişle Bayramiç'te küçük çaplı üretici kalmayacak''dediler.
   SÜT KONSEYİ ÜRETİCİNİN KABUSU OLDU
Yapılan açıklamalar, sosyal medyada yayınlanan yorum ve değerlendirmeler gösteriyor ki, çiftçi ürettiği çiğ sütün fiyatını kendisi belirlemek istiyor.Yani daha önceki yıllarda olduğu gibi ihale usulü sütünü satmak istiyor. Edindiğimiz bilgilere göre 2020 Ağustos ayında ilçemizde günlük süt üretimi 85 ton iken, 2022 Ağustos ayında bu rakam 25 tona düştü.
     Hayvanı besleyen, yemini veren, sağımını yapan, doğumunu yaptıran, hastalandığında tedavi eden yetiştirici-çiftçi; ürettiği sütün fiyatını belirleyemiyor. Çiftçinin ürettiği sütün fiyatını uzun yıllar Ulusal Süt Konseyi belirleyip açıklardı.Son yıllarda Gıda Komitesi fiyatı belirliyor. Ulusal Süt Konseyi kamuoyuna açıklıyor.Üretici, sanayici, tüccar, üniversite, devlet temsilcilerinin yer aldığı Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatını belirleyemiyor. Gıda Komitesi fiyatı belirliyor ve Konsey’e bunu açıkla diyor. 
     Çiftçiler artan maliyetler nedeniyle uzun bir süreden beri çiğ süt referans fiyatının litre başına 7 lira 50 kuruştan en az 12 liraya çıkarılmasını istiyor. Fakat Gıda Komitesi, gıda enflasyonunu artıracağı gerekçesi ile çiğ süt fiyatını artırmıyor. Böylece yüksek maliyet nedeniyle ürettiği sütle yem alamayan çiftçi süt ineklerini kesmek zorunda kalıyor. İşlevsiz, etkisiz içi boş bir kuruma dönüşen Ulusal Süt Konseyi’nin bu yapısıyla süt üreticisine bir yararı olmayacağı çok açık. Özetle, Ulusal Süt Konseyi kurulurken yapılan yanlışın faturasın üreticiler yıllardır ödedi ve ödemeye devam ediyor. Süt fiyatı sabit, yem ve diğer girdilerin fiyatı serbest olmaz,olamaz. Dünyada böyle bir uygulama yok. Üretici ürettiği sütün fiyatını kendisi belirlemeli.

 

Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder