Yeni
Loading...

YAPILACAK GÖLETİN SUYUNU MADEN ŞİRKETİ Mİ KULLANACAK ?..

kirazlı gölet maden ile ilgili görsel sonucu        Doğu Biga Madencilik'in planlama ve proje çalışmalarını tamamladığı ve DSİ ile imzalamış olduğu protokol ile yapımına başlanan Altınzeybek-2 Göleti'nde son aşamaya gelindiği belirtildi.
      İnşaası tamamlanmak üzere olan gölet, önü-müzdeki aylarda su tutmaya başlayacak. Göletin su sağlayacağı Kumarlar, Kirazlı, Cazgirler,Yukarışapcı köylerinin isale hatları da yine Doğu Biga Madencilik tarafından yapıldığı ifade edildi.
       Doğu Biga Madencilik ve Devlet Su İşleri ile yapılan protokole göre, Altınzeybek - 2 Goleti'nin öncelikli olarak civar köylere içme ve kullanma suyu temininde kullanılacağı belirtiliyor. 2. sırada ise tarımsal amaçlı sulama yapılacağı, 3500 dönümden fazla tarım arazisinde sulu tarıma geçileceğinden bölgede büyük bir gelir artışı olacağı ifade ediliyor. Şirketin göletten su kullanım hakkı ise 3. sırada yer alacağı ve gölet projesi ile birlikte Doğu Biga Madenciliğin bölgede yaptığı yatırımların 63 Milyon 500 TL'ye ulaştığı iddia ediliyor 
       Diğer yandan, yazın tarımsal sulamada kullanılması gereken suyun madencilik faaliyetinde kullanılacağını belirten Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay Kumarlar Köyü halkının itirazlarında tamamen haklı olduğunu belirterek; Yapılacak protokolün içeriği bildiğim kadarı ile şöyle; ‘Burada tarımsal alanda sulamaya su vereceğiz, 3 köyün içme suyu ihtiyacını karşılayacağız ve maden işletmesi faaliyetinde kullanacağız’ diyorlar. Kullanılacak su miktarı 3 milyon 250 bin metreküp ve bu gölet kış yağışları ile dolacak. Yazın bitkilerin ihtiyaç duyduğu dönemde tarımsal sulamada kullanılacak. Madencilik faaliyeti de önemli ölçüde yazın yapılacağı için dolayısı ile yazın tarımsal sulamada kullanılması gereken su madencilik faaliyetinde kullanılacak. Burada ikili bir mağduriyet söz konusu.Biri inşaatından kaynaklanan mera alanlarının yok olması, diğeri de tarımsal sulamada kullanılan bir göletin bu ihtiyaca yanıt vere memesi.Burası su kaynakları yönünden çok zengin bir bölge değil. Bu yüzden madencilik için verecek bir damla suyumuz yok. Bu kadar çok madencilik faaliyeti olması halinde de su kaynakları hem kirlenme riski ile karşı karşıya kalınması, hem de su kaynaklarının tarımsal ve insani ihtiyaçlar dışında farklı araçlar için kullanılması söz konusu. Bu nedenle karşı çıkılıyor ve bu durum-da Kumarlar Köyü insanları itirazlarında haklıdır” dedi.
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder