Yeni
Loading...

Muhsin DURUCAN - ÇANAKKALE TANITIM GÜNLERİ VE BAYRAMİÇ





“ Benimle beraber burada muharebe eden askerler kesin olarak bilmelidir ki, bize verilen namus görevini eksiksiz yapmak için bir adım geri gitmek yoktur. Uyku, dinlenme aramanın, bu dinlenmeden yalnız bizim değil, bütün milletimizin sonsuza kadar mahrum kalmasına sebep olacağını hepinize hatırlatırım. ”
M. Kemal Atatürk
(3 Mayıs 1915 Arıburnu)


Takvime göre her yıl İstanbul Feshane’de illerimizin tanıtım günleri düzenlenmektedir. Kimi illerimiz sönük görüntü ve davranış sergilerken kimileri de beğeni ve alkış almaktadır. İllerin tanıtımlarının yanı sıra dostluk ve tanışma bağları da kurulmaktadır.


02-05 Ocak 2015 tarihleri arasında programlanan Çanakkale Tanıtım Günlerinde; ilin doğa, kültür, turizm değerleri ziyaretçilere tanıtıldı. O duygusal ‘Çanakkale Türküsü’ nağme nağme salonları inlettii!
“Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıldönümü Anma ve Kutlama etkinlikleri” kapsamında gerçekleşen etkinliklerde; Assos, Aleksandria Troas, Maydos Kilisetepe, Troia, Parion, Apollon Smıntheıon, Gökçeada Yeni Bademli, Gökçeada Uğurlu Zeytinlik kazı alanları, Gelibolu ve Eceabatta yer alan tarihi alanlar ile Gelibolu Mevlevihanesi, Namazgah, Çilehane, kaleler, tabyalar; Biga’nın Nilüfer Gölünden gastronomik değeri olan köftesi, sucuğu, süt ve süt ürünlerine, Lapseki’nin ilk bilim okulundan ilk darphanesine, Pegasus’una, kirazına, şeftalisine, köprü, kırlangıç çorbasına stantlarda yer verildi.
Çan ve Yenice ilçelerinin; termal turizm, seramik, kırsal turizm, yerel el sanatları, yağlı pehlivan güreşleri, organik ürünleri; Bayramiç, Ezine ve Ayvacık’ın zeytin, zeytinyağı, ida, üç güzeller, organik et, Babakale bıçağına, görülmeye değer eşsiz sahilleri ve mavi bayraklı plajları, Zeus altarı, Gökçeada ve Bozcaada’da ise peynir kayalıklarından Assos plajına, Ayazmasından Kavala Kurabiyesine, Efibademine, deniz ürünlerine kadar Çanakkale’nin tüm değerleri konu edildi. İpek Tanrıyar’ın düzenlediği Çanakkale Savaşı’nda kullanılan kıyafetlerden bir defile sunuldu.


Katılım yoğun oldu ve ilgi gördü. Mehteran ekibinin gösterileriyle başlayan tanıtım günlerine Çanakkale Valisi Ahmet Çınar,  Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve çok sayıda katılımcının olduğu gözlendi.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan: “ Gelibolu Yarımadası’nda koynunda uyuttuğu değişik ulustan, dinden, dilden, yitirdiğimiz canlar, bizim şehitlerimizle bir devrin battığı yerin omuzlarımızdaki büyük sorumluluğunu hiç unutmadan, bu dünya miraslarına sahip olmanın haklı gururu ile ‘Barışa ev sahibiyiz! ’ sloganıyla 2015’te herkesi Çanakkale’ye bekliyoruz.” dedi.

Etkinlikte, Çanakkale Savaşı özel standında savaştan daha önce hiç yayınlanmayan fotoğraflar ilk kez basına gösterildi. İstiklal Marşı'mızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkaleli olduğunu kanıtlayan kimliğinin de stantta gösterildi. Şairin Bayramiç'te doğduğunun kanıtı olan nüfus cüzdanı örneği de izleyicilere gösterildi. Çanakkale Müzesi de organizasyona özel  "Gezici Tır "da ziyaretçilerle  buluştu. 
Ezine peyniri, peynir helvası, Çan seramiği, Bayramiç tarım ürünleri, gibi yöresel lezzetler stantlarında; Çanakkale Savaşı'yla ilgili tarihi eşyalar da ilgili bölümde sergilendi.


Stantlardan en ilgi çekeni  Bayramiç standı oldu. İsmail Pehlivan ve Ahmet Çakıroğlu ile söyleşirken Bayramiç Kaymakamı Kemal Kızılkaya ile Bozcaada Kaymakamı  Abdulgani Mağ masamızı onurlandırdılar!
Genç dinamik, pratik, cana yakın ve yüzü ve giyimiyle  güven veren, davranışlarıyla pratik ve olumlu kararları olan, standına ziyarete gelenlerle bir bir ilgilenen ve ikramlarda bulunan Bayramiç Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Pehlivan, yaptığı açıklamasında; Çanakkale'nin bir marka olduğunu, bu markalaşmada eksik olan kısımların tamamlanması için harekete geçtiklerini söyledi. ‘Bayramiç Beyazı’nın ardından Bayramiç elmasının da markalaştırılmak üzere isim tesciline gönderildiğini belirtti.
Bayramiç'in meyve ve sebze üretim merkezi olduğunu belirten Pehlivan, ilçede her geçen yıl meyve ve sebze üretiminin sanılandan daha çok arttığını anlattı. Bayramiç’te odalarına kayıtlı 6.000 üretici, yıllık 110 bin ton elma üretimi yapıldığını dile getiren Pehlivan: "Bunun yanı sıra Bayramiç Beyazı, kiraz ve diğer meyve üretimi her geçen gün artıyor. İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerden çok sayıda yatırımcı ilçeye gelerek büyük meyve bahçeleri kuruyorlar. Türkiye elma üretiminin yüzde 5'i Bayramiç'ten sağlanıyor.
Bölgemiz, Kazdağları'nın eşsiz nimetlerinden payını önemli ölçüde alıyor. Kazdağları'nın eteklerinde yetişen meyvede ve sebzede dünyanın hiçbir yerinde oluşmayan tad, özellik ve aroma(hoş koku) bulunmaktadır. Bayramiç elmasının kabukları diğer bölgelerdeki ürünlere göre daha incedir.” diyen Pehlivan, sözlerini şu tümcelerle sürdürdü:


 "Bayramiç elmasını kimliğe kavuşturmak ve onu adıyla satmak için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi'nin desteğiyle hazırladığımız projeyi Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na (GMKA) sunarak resmi başvuruda bulunduk. Çalışmalarımıza Bayramiç ve Çanakkale Belediyeleri de destek veriyor.”
Ayrıca; ülkedeki tarımsal örgütlenmedeki girişimleriyle Türk tarımına sağladığı katkılardan dolayı ''Yılın Girişimcisi'', Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan'a Kaz Dağları'ndaki tarımsal değerlere vermiş olduğu desteklerden ötürü ''Yılın Oda Başkanı'' ödülü verildiği de saptadığımız bir gerçektir.
Pehlivan, Kaz Dağları'nın ülkenin en büyük zenginliklerinden birisi olduğunu belirterek, ülkenin tarımsal gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceklerini, söyledi. O anda Atatürk’ün 1937 yılındaki söylediği sözler belleğimden geçti: “Ekonomik kalkınma; Türkiye'nin hür, müstakil, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin belkemiğidir.”
Öteki stantlarda görüştüklerimden aklıma gelebilenleri; Çardak, Bozcaada, Gökçeada ve Gelibolu… Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar ile söyleşimiz oldu. Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ile kısa tanışmamız oldu.  Veli Dede standında Yahya Göztepe ile konuşup tanıştık. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus merhabalaştığımız adlardan oldu.
Başta Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan olmak üzere olumlu çalışmalar ve erdemli davranışlar sergileyen üretken insanımızı kutluyor ve başarılarını alkışlıyorum!



“Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sessizlik içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız, bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”











Muhsin DURUCAN
Eğitimci yazar
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder