Yeni
Loading...

KAZDAĞLARINI MADENCİLER Mİ YAKTI?

Son 3 haftada çıkan 6 yangın ile yaklaşık 200 hektar ormanın kül olduğu Kaz Dağları'ndaki yangınların nedeni bulunamadı. Köylülere ve çevrecilere göre ormanları çıkar sahipleri yakıyor



Dünyanın ve Türkiye'nin oksijen oranının en yüksek ormanlarının olduğu, 'Tanrıların Dağı' olarak anılan Kaz Dağları'nda peşpeşe çıkan orman yangınlarında yaklaşık 180 hektar alan zarar gördü. 2 saat arayla ve 3 kilometre arayla çıkan yangınlarda sabotaj ihtimali üzerinde durulurken, araştırmalar ise sürüyor. Son 2 haftada bölgede 6 yangın çıktığını söyleyen Balıkesir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, yangınlarda sabotaj ihtimali üzerinde durduklarını belirtti. Ateş araştırmaların sürdüğünü söylerken, bölgede yaşayan köylerin muhtarları ve çevre dernekleri ise yangınların kasıtlı çıkarıldığı görüşünde. Yangınların çıkış sebebinin araştırıldığını söyleyen Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan ise bölgede jandarma ve köylülerin nöbet tuttuğunu belirtti. Vali Arslan "Arkadaşlarımız yangınların çıkış sebepleri hakkında araştırmalarını sürdürüyor. Tabiî ki yangınların çıkış sebepleri hakkında kuşkularımız var ancak gerekli kanıt ve bilgiler bulunmadan bunları söylememiz doğru değil. Bölgede güvenlik önlemleri artırıldı. Gerek kolluk kuvvetlerimiz gerekse köy muhtarlarımız daha duyarlı ve dikkatli davranıyorlar. En kısa sürede angınların çıkış sebeplerini bulmayı amaçlıyoruz" dedi.



'AYNI ANDA YANGIN'

Kaz Dağları eteklerinde çıkan ve yaklaşık 200 hektar ormanlık alanın kül olduğu yangının 3 ayrı yerden başlaması çevrecileri harekete geçirdi. Orman yangını başladığında bölgeye ilk gidenler arasında bulunan ve söndürme çalışmalarına katılan Kaz Dağları ve Marda Dağları Çevre Platformu Başkanı Sunay Obuz İşbuğa, yangınların çıkış sebebinin Kaz Dağları'nda bulunan madenlere dikkat çekti. 45 yaşında olduğunu ve Edremit'in Zeytinli beldesinde yaşadığını söyleyen İşbuğa, bölgede aynı anda çıkan ve bu kadar büyüyen yangın görmediğini belirtti. Annesinin de doğma büyüme Zeytinlili olduğunu kaydeden İşbuğa "Annemle yaptığımız sohbette bu bölgede böyle büyük bir yangına şahit olmadığını öğrendim. Aynı anda 5-6 yerde çıkan bir yangın ancak sabotaj olabilir. Bölgede maden yatakları açısından çok zengin. Resmi bir açıklama olmasa da yaşanan yangınlar madenleri işaret ediyor. Maden şirketlerinin Kaz Dağları'na diktikleri göz bizleri huzursuz ediyor. İnsanlar nasıl ormanlarımıza kıyabiliyor. Siz bölgeyi bilseniz ve ilk defa böyle bir şey yaşasanız neden kuşkulanırsınız. Resmi açıklamayı dört gözle bekliyoruz ancak yangınların kasıtlı çıkarıldığı şeklinde kuşkularımız büyük" dedi.



KÖYLÜLER DEVRİYEYE ÇIKTI

 Hasan Bozkurt (Tahtakuşlar Köyü Muhtarı): 1976 yılından bu yana bölgemizde orman yangını yaşanmadı. Kaz Dağlarında maden aranmasına da karşıyız. Bizce bu yangınlar sabotaj. Sorumluların bir an önce bulunup cezalandırılmasını istiyoruz.

 Adem Ercan (Ortaoba Köyü Muhtarı): Ben 25 yıldır ormancılık yaparak geçiniyorum. Bugüne kadar böyle bir yangın yaşamadık. İlk yangınlar bizim köyümüz yakınlarında başladı. İlk 3'ünü küçük olduğu için söndürdük. Ama yangınlar devam etti. Bize göre yangınlar sabotaj. Biz bundan yüzde 100 eminiz.

 Emin Solak (Avcılar Köyü Muhtarı): Birileri rant alamadıkları Kaz Dağları'ndan rant elde etmek için bu yangınları çıkarttı. Yangın söndürme çalışmalarına bizler de katıldık. Gerek köyümüz imamı gerek köyümüz ebesi ile. 3- 4 yerden otların ve ağaçların tutuşturulduğunu gördük.

 Ali Aslantaş (Beyoba Köyü Muhtarı): Köyümüz yakınlarında çıkan yangını kontrol altına almışken diğerleri başladı. Bize göre birileri buraları yaktı. Aklımıza sabotajdan başka ihtimal gelmiyor. Yangından beri nöbet tutuyoruz. Ormanımızı yakmalarına izin vermeyeceğiz.

31.08.2009/ Sabah Gazetesi
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder