Yeni
Loading...

Sahte Ezine Peynirine Dikkat



Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Salih Yıldız, Çanakkale'de üretilen organik ürünlerin taklitlerine rastlandığına dikkat çekerek, "Artık Türkiye'de peynir Ezine peyniri diye satılıyor. Ancak Ezine peyniri alırken muhakkak ambalajında EPD etiketi olmasına dikkat edilmeli. İstanbul'da 'Çanakkale domatesi' satılıyor ama Çanakkale'de domates henüz yetişmedi" dedi.

Çanakkale'de bu yıl ilk defa düzenlenen Expotroia Çanakkale Turizm ve Ticaret Fuarı'nda konuşan ÇASİAD Başkanı Salih Yıldız, fuarın gördüğü ilgiden memnun kaldıklarını söyledi. Yıldız, "Biz bu fuara başlarken inanılmaz bir risk aldığımızın farkındaydık. O heyecanla giderken muhteşem bir açılışla başladık. O zaman yüzümüzde gülümseme başladı. Akabinde ziyaretçiler, en sonunda da ülke dışından gelen grupların ziyareti, özellikle Kerkük'ten gelen ziyaretçilerin 12 firmayla iş bağlantısı yapması bence inanılmaz bir olay. Birçok fuarı yıllarca yaparsınız, satış olmaz. Daha ilkinde böyle bir satış yapılması biz organizatörleri ve Çanakkaleli işadamlarını memnun etti. Hiçbir şey kolay kolay maksadına ulaşamaz. Biz de amacımıza ulaştık diyemeyiz. Uzun bir maratondayız. Bu ilk adım. Maraton bittiğinde, fuarı uluslararası boyuta taşıdığımızda, iş hacmini genişlettiğimizde çok daha başarıya ulaşmış oluruz" dedi.

Çanakkale'nin tarım alanında birçok değere sahip olduğuna dikkat çeken Yıldız, "Çanakkale'de son zamanlarda organik tarım, Gökçeada ve Bozcaada'da, özellikle Gökçeada'da çok iyi bir şekilde işleniyor. Hemen hemen Biga'nın, Bayramiç'in ve Yenice'nin tarım ürünleri, değerler bakımından Türkiye'de eşi olmayacak tatlarda ve değerlerde. Birçoğunun coğrafi işaretini almış, tescilini yapmış durumdayız. Bayramiç'in elması, Umurbey'in beyazı, Lapseki'nin kirazı, Saanen keçisiyle, üzüm bağlarıyla Bozcaada'da, hayvancılıkta Ayvacık yöresinde inanılmaz tatların oluştuğu bir yerde yaşıyoruz. Coğrafyamız bu anlamda alabildiğine cömert davranmış. Altyapısıyla, üstyapısıyla, doğasıyla apayrı bir yer olan Çanakkale'ye gelip de bir daha gelmemeyi düşünmemek mümkün değil. İki kıtayı birleştiren, savaşlarda barışın çıktığı bu manevi başkentimizde, eğer toprağa iyi bakarsak toprak da bize iyi bakacak demektir" diye konuştu.

SAHTE PEYNİRE DİKKAT

Çanakkale markalaşmada çok ciddi adımların atıldığını da söyleyen Yıldız, "Biz Ezine peynirini çok önceden markalaştırdık. Bunu yanında bakıyorsunuz, İstanbul'da, Ankara'da bir yere gidince, 'Ezine peyniri' var. Tüketici bu konuda dikkatli olmalı. Bizim tenekelerde EPD markası var. Tüketicimiz ambalajına bakmalı. Eğer EPD markası varsa bu Ezine peyniridir. Yine aynı şey domateste var. Gidiyorsunuz İstanbul'da, Ankara'da, Çanakkale domatesi var ama daha bizim domatesimiz çıkmadı. Sera domatesini Çanakkale domatesi diye yiyorsanız, siz ne yediğinizi bilmiyorsunuz, dikkat etmiyorsunuz demektir. O yüzden dikkatli olmakta yarar var" dedi.

"SAĞLIK TURİZMİ BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ"


Toplantıya katılan Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, sağlık turizmine dikkat çekerek, "Sağlık turizminde Türkiye çok önemli bir noktaya gelecek. Türkiye'den yurt dışına gönderdiğimiz hasta sayısı binleri bulmadı ama bugün yüz binlerce hastayı Türkiye'de tedavi ediyoruz. Avrupalı hastayı da tedavi ediyoruz. Çanakkale İstanbul'a çok yakın bir yer. Ulaşım imkanları da iyi. Çanakkale'nin sağlık turizminden çok faydalanacağını düşünüyorum. Burada kimyasal sanayi olmaz. Yazık, günahtır. Burada turizm olur, sağlık turizmi olur. Allah sizi ödüllendirmiş. Bunun farkındasınız" dedi.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, şehrin tanıtıma ihtiyacı olduğuna işaret ederek, "Çanakkale ilk defa bu ölçekte bir fuar düzenliyor. Expotroia, bu sene bizim beklentimizin üzerinde ilgi alaka oldu. Bundan sonrası yıllar için çok rahatlatıcı oldu. ÇTSO'nun büyük destekleri oldu. Bu yer bile büyük bir kazanım ama her şeyden önemlisi, en çok teşekkürü ÇASİAD hak ediyor. Bizler valilik, belediye, ÇTSO, ÇTB olarak her türlü desteği verdik ama bu işin derdini en çok çeken ÇASİAD başkanıydı. Böyle bir başarı elde etmenin haklı gururunu kendisi de yaşıyor. Güzel bir iş yaptığımıza inanıyoruz. Hepimizin ortak amacı, Çanakkale'nin gelişmesi, kalkınması. Fuarları da bu anlamda çok önemsiyoruz. Şeftalinin, elmanın, kirazı, çileğin Türkiye'de en güzelini burada yemek mümkün ama birçok kişi bunu bilmiyor. Zeytin ve zeytinyağı var. Özellikle zeytin yağının üzerine ben olduğunu zannetmiyorum. Peynir ve süt ürünlerinde zaten marka olduk ama daha çok tanıtmamız lazım. Önümüzdeki yıllarda, Avrupa'ya çok önemli ihracatlar olacağını düşünüyorum. Uzak Doğu'ya muhakkak açılmamız lazım. Çanakkale'nin geleceğini çok parlak görüyorum ama bu emekle, özveriyle olacak" dedi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Çanakkale, Türkiye'nin kuzey batısında son nokta, küçük bir il ama içinde çok önemli sanayileri barındırıyor. Bütün imkanlar var. Sağlık turizmi çok önemli. Burası aynı zamanda bir kültür. Milattan önce 7 binden başlayan bir tarih var. Hem Türk insanına, aynı zamanda dünya insanında savaşın içerisinden barışın çıktığı bir yer olarak biliniyor. Ama bunu iyi tanıtmamız gerekir" diye konuştu.

16 Mayıs tarihinde kapılarını açan Expotroia Çanakkale Turizm ve Ticaret Fuarı 19 Mayıs'a kadar gezilebilecek. Gıda ürünlerinden otomotive, inşaat sektöründen tarımsal ürünlere kadar çok sayıda firmanın katıldığı fuarda hedef 5 bin ziyaretçiye ulaşmak.

Haber Yayın Tarihi 18.05.2013 İHA
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder