Yeni
Loading...

Çanakkale'nin En Büyük Köy Hayrı Yapıldı



Çanakkale'nin en büyük hayırlardan biri olan ve Bayramiç ilçesine bağlı Kara İbrahimler Köyü halkı tarafından Çan-Çanakkale Karayolu üzerindeki Cemiyet Alanı'ndan geçilerek Gökçiçek Mevkisi'nde yapılan "Garipçe Hayrı", yaklaşık 15 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Kara İbrahimler Köyü Muhtarı Ramis Yılmaz, adını üç garip dededen (yatırdan) alan "Garipçe Hayrı" için yedi bin ekmek iki ton buğday, 47 koyun, 10 oğlak kurban edilerek 110 kazan keşkek hazırlandığını, civar köylerden dost, arkadaş ve akrabaların davet edildiğini, 70 hanelik köy halkının imece usulü hayra hazırlandığını ve köylerinden Çanakkale'ye göçen 90 haneyi aşkın köylünün de maddi desteğini hiçbir zaman esirgemediğini söyledi.

Garipçe Hayrı'nın köyleri kurulduğu günden bugüne yapıldığını da kaydeden Muhtar Yılmaz, "Hayrımız, her yıl Mayıs ayının ikinci haftası gerçekleştirilir. Bereketli bir ürün dönemi için, insanların kaynaşması, yakınlaşması, hısım akrabanın görüşmesi için yapılır. Çevre köylerden insanlar da birbiriyle görüşür. Ayrıca işten güçten ve köy yeri olduğu için her zaman görüşemeyen genç kızlar, delikanlılar süslenir, en güzel kıyafetlerini giyer, yol boyunda gezinir, birbiriyle görüşür anlaşırlar. Hayırlar ve düğünler gençlerin görüşmesi için vesile olur" dedi.

Hayra bir hafta önceden hazırlandıklarını, odun ve tankerlerle su taşıdıklarını, akşamdan kurbanların kesildiğini, keşkek kazanlarının kaynatılmaya başlandığını anlatan Muhtar Ramis Yılmaz, eskiden keşkek hazırlanırken buğday ve etin elle dövüldüğünü son sekiz on yıldır ise sanayide hazırlattıkları çırpıcı aletin traktörün kuyruk miline bağlanarak kazanlardaki keşkeğin dövüldüğünü söyledi. Muhtar Yılmaz, "Arkeologların yüzey buluntuları tahmini değerlendirmelerine göre burası demir çağı mezarlığı. Yaklaşık iki bin - üç bin yıl önceki mezarlığın kıyısındaki üç yatırın da bulunduğu alanda hayır cemiyeti gerçekleştiriliyor" dedi. Bayramiç Müftüsü Muharrem Ateş ve Bayramiç ilçesinin değişik cami imam hatiplerinin hayır yerinde yaptıkları dua ve öğle namazının ardından misafirlere keşkek ikramı yapıldı. "Garipçe Hayrı"na çevre ilçe, belde ve köylerden yaklaşık 15 bin kişi katıldı.

19 Mayıs 2013 İHA
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder