Yeni
Loading...

Sondaj boruları patladı, Bayramiç barajı tehlikede!



İlçemize bağlı Karaköy ve Çan’ın Kızılelma Köyü arasında altın madeni araması yapan firmaya ait gölette oluşan sızıntı sebebiyle derelerden beyaz sular akmaya başladı. İçme ve kullanma sularının da etkilendiği bölgede vatandaşlar tedirgin ve tepkili. Bayramiç Barajı’na ulaşan atık sular, bölge halkının sağlığını tehdit ediyor. Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tuncer, “Su numunelerini analize göndereceğiz. İçinde ne olduğunu bilmiyoruz. Hukuki haklarımız saklı” dedi.


Karaköy halkı huzursuz
Bayramiç’in Karaköy Köyü halkı, köy meydanında toplanarak maden şirketine yürümek istedi. Vatandaşları yatıştırdıklarını ifade eden Karaköy köyü muhtarı Ramazan Çakır, "Vatandaş-larımız altın madenine yürümek istediler. Ancak ben ve jandarma, durumun kanunlara aykırı alacağını kendilerine anlatarak halkı yatıştırdık. Jandarma tutanaklarını tuttu, savcılığa suç duyurusunda bulunduk” dedi.

Bölge halkı tehlikede
Bölgede altın arama faaliyetlerini sürdüren altıncı firma tarafından yapılan sondaj çalışmalarının kimyasal kirli suları dereye karıştığı iddiaları çok sayıda vatandaşı tedirgin etti. Bayramiç başta olmak üzere çevre ilçe ve köylerdeki vatandaşları tehdit eden sızıntı nedeni ile on binlerce insanın içme, kullanma ve tarımsal sularının etkilendiği öğrenildi. Bölge köylüleri kimyasallar karıştırılmış bu suların vereceği zararlardan kaygı duyduklarını belirttiler.

Bayramiç’te iki gün önce meydana geldiği öğrenilen, altın madencilerinin atıklarını boşalttığı gölette meydana geldiği ileri sürülen boruların patlaması ilçede ve Karaköy’de infiale neden oldu. Karaköy ve Çan'ın Kızılelma köyü arasında altın arayan şirketin sondaj yaptığı bölgedeki atık su göletinden sızdığı tahmin edilen atık sularının önce Kırma Deresi’ne aktığı, Kırma Deresi aracılığı ile de Bayramiç Barajı'na karıştığı öne sürüldü. Önceki gün hem Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri hem de Bayramiç Belediyesi yetkilileri bölgeden su numunesi aldılar.

Karaköy halkı ayaklandı
Bayramiç- Karaköy ile Çan-Kızılelma köyü arasında altın madeni arayan şirketin sondaj çalışmalarından sızan atıkların göletteki borularda meydana geldiği öğrenilen sızma nedeni ile dereler vasıtasıyla Bayramiç Barajı'na karıştığının öğrenilmesi ve suların beyaz akması halkı galeyana getirdi. Karaköy Halkı, köy meydanında toplanarak maden şirketine yürümek istedi. Vatandaşları yatıştırdıklarını ifade eden Karaköy köyü muhtarı Ramazan Çakır, "Ben de durumu güvenlik güçlerine ilettim. Bölgeye gelen jandarma, kirli suyun Gedikdede bölgesinde yürütülen sondaj kuyularından geldiğini tespit ederek durumu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildirdi. Karaköy’deki vatandaşlarımız duruma sert tepki gösterdiler. Altın madenine yürümek istediler. Ancak ben ve jandarma durumun kanunlara aykırı alacağını kendilerine anlatarak halkı yatıştırdık" dedi.


“Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu”
Karaköy Köy muhtarı Ramazan Çakır, yaptığı açıklamasında suç duyurusunda bulunduklarını ifade ederken altın madeni çalışmalarının sağlığı tehdit ettiğini ifade etti. Çakır, “Jandarma buraya gelerek inceleme yaptı ve tutanak tuttu. Biz de hem Karaköy köy muhtarlığı ve Karaköy Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Şu anda sularımızı kullanamaz durumdayız” dedi.

Başkan Tuncer, numune aldırdı
Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tuncer ise duruma sert tepki göstererek, Bayramiç başta olmak üzere çevre ilçe ve köylerin içme ve kullanma suyunun buradan temin edildiğini ifade etti. Tuncer, “Burada altıncıların kendi yaptıkları göletten akan atık suların derelere ve dolayısıyla da Bayramiç Barajı’na karıştığını öğrendik. Ben hemen bir ekip oluşturarak bölgeye gönderdim. Sorunun madenciler tarafından giderilmeye çalışıldığını öğrendik. Bize gelen bilgiler suların beyaz aktığı yönündeydi. Ancak bizim ekiplerimizin olay yerine verdiklerinde mor renkte bir tabakanın olduğunu öğrendik. Ben gerekli numuneleri aldırdım. Pazartesi günü bunları analize göndereceğim. Sızıntının içinde ne var bilmiyorum. Ancak duruma göre gerekli hukuki işlemi başlatacağım” dedi.






Bölge halkı tehlikede
Bölgede altın arama faaliyetlerini sürdüren altıncı firma tarafından yapılan sondaj çalışmalarının kimyasal kirli suları dereye karıştığı iddiaları çok sayıda vatandaşı tedirgin etti. Bayramiç başta olmak üzere çevre ilçe ve köylerdeki vatandaşları tehdit eden sızıntı nedeni ile on binlerce insanın içme, kullanma ve tarımsal sularının etkilendiği öğrenildi. Bölge köylüleri altın arama çalışmaları sırasında kullanılan çeşitli kimyasallar karıştırılmış bu suların vereceği zararlardan kaygı duyduklarını belirterek yetkilileri göreve çağırdılar. Konu ile ilgili olarak bölge köylüleri şunları kaydetti: “Daha önce sondaj bölgesine köylülerin çıkmasını yasaklayan Çan Savcılığı şimdi ne yapacak? Yaşanan kirlilik için sorumlular hakkında soruşturma başlatacak mı? Bayramiç Kaymakamlığı’nı, Bayramiç Cumhuriyet Savcılığı’nı, Bayramiç Belediyesi’ni, Bayramiç İlçe sağlık Müdürlüğü’nü, Bayramiç Ziraat Odası’nı, Bayramiç Orman İşletmesini, Bayramiç İlçe Tarım ve tüm Bayramiçlileri sorumluluğa davet ediyoruz. Kazdağları'nda yapılan Altın arama sondajları derhal durdurulmalıdır. Yaşananlar bir insanlık suçudur. Yaşananlara sessiz kalmak, göz yummak ise şeytan ile işbirliği yapmaya eşdeğerdir” dediler.

kaynak : canakkaleolay.com
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

1 yorum :