1796 tarihinde Hadimoğlu sülalesinden Hadimzade Osman Bey tarafından bir avluya açılan iki katlı bir yapı şeklinde yaptırılan Hadimoğlu Konağı, kendine özgü mimarisi iç ve dış cepheleri tamamen resim alçı süsleme ve ahşap oymalarından oluşuyor.1973 tarihinde Kültür Bakanlığı’na devredilerek müze haline getirilen ve 1996 tarihinde Bayramiç Kaymakamlığı’na tahsis edilen Bayramiç Hadimoğlu Konağının Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından Temmuz 2018 tarihinde Restorasyon ihalesi yapıldı.
Tarihi yapıların onarımı ve restorasyonu, kentlerin kimliğini koruması ve kültürel mirası gelecek nesillere aktarması açısından büyük önem taşıyor. Bu çalışmalar, zamanla deforme olan yapıların kentlerde yarattığı görüntü kirliliğini de ortadan kaldırarak şehir estetiğine katkıda bulunuyor. Ancak ilçemizde bulunan bazı tarihi yapıların restorasyon süreçleri, uzadıkça uzuyor…
Uzun süredir devam eden bu çalışmaların tamamlanamaması, çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor. Her şeyden önce, restorasyonu bitmeyen yapılar, doğal koşullara karşı daha savunmasız hale gelerek yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor ve hem yapıların kendisi için risk oluşturuyor hem de çevredeki vatandaşların güvenliğini tehdit ediyor. Öte yandan, ilçemize gelen ve tarihi eserleri gezmek isteyen vatandaşlar uzun zamandır restorasyon nedeniyle kapısına zincir vurulan Hadımoğlu Konağına giremiyorlar.
RESTORASYONUNA YILLAR ÖNCE BAŞLANMIŞTI
Restorasyon çalışmaları yaklaşık 7 yıl önce başladı ve restorasyon için ihaleyi alan şirkrtler işi tamamlamadan bıraktı. Daha sonra başka şirketler restorasyan işini aldı Ancak Hadımoğlu Konağının retorasyon işleri bir türlü bitmek bilmedi. Bayramiç halkı, Hadımoğlu Konağı’ndaki bu önemli restorasyon projelerinin bir an önce tamamlanarak tarihi yapıların hem geleceğe taşınması hem de olası risklerin engellenmesini bekliyor.
0 yorum :
Yorum Gönder