Yeni
Loading...

Chp İl Genel Meclis Üyesi Sadık GÖĞÜSGEREN; 'ÇELTİK DİKİLMEMELİ YADA KISITLANMALI''



 

      Bayramiç ve Ezine ile Kumkale Ovası olarak bilinen tarımsal arazilerin sulanmasında kullanılan Bayramiç Barajı'nın doluluk oranı yüzde 60'larda kaldı. Yağışların giderek azaldığı döneme girilirken, çeltik, mısır gibi su isteyen ürünler, meyve ve sebze üretiminde susuzluk sorunu tehlikesi yaratıyor! Kazdağları`nın en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Bayramiç`te meyve ve sebze üretimi susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya. Bayramiç, Ezine ve Kumkale ovalarının sulamasında kullanılan, toplamda ise 170 bin dönümlük tarımsal araziye su veren Bayramiç Barajı`nın doluluk oranı yüzde 60`ta kaldı! 2020 yılında sulama sezonuna yüzde 74 ile başlayan Bayramiç Barajı, sezon ortasında susuzluk sorunu yaşamış ve birçok üreticinin zarar etmesine neden olmuştu. 
 "Şimdiden su sorunu var diyebiliriz»
Bayramiç Barajı doluluk oranı ve tarımsal sulamadan beklentilerini konuştuğumuz Bayramiç üreticilerinden ve CHP`li Çanakkale İl Genel Meclis üyesi Sadık Göğüsgeren, yüzde 60`lık doluluk ile Bayramiç Barajı`nın yetersiz kalacağını söyledi. Göğüsgeren, "Bu yıl maalesef tüm Çanakkale`de olduğu gibi Bayramiç`te de beklenen yağış alınamadı. Barajdaki doluluk oranı yüzde 60`ı ancak buldu. Bundan sonra ne kadar yağış alırız bilmiyoruz. Nisan yağmurlarından sonra Mayıs ayında yağışlar iyice azalacak. Dolayısıyla bundan sonra artış olsa da yine yeterli artış olmayacağını düşünüyoruz. Şimdiden Bayramiç`teki meyve ve sebze üretiminde su sorunu var diyebiliriz" dedi
 "2020 yılında kontrolsüz çeltik üretimi sulamada sorun yaratmıştı»
Bölgede sulama suyu sorununun en önemli nedenlerinden biri olarak çeltik üretimi görülüyor. Daha önce Biga bölgesinde yoğun olarak üretilen çeltik üretimi, son yıllarda Ezine ve Mahmudiye bölgesinde de artarak devam etmişti. 2020 yılında çeltik üretimi yüzde 80 oranında artmış ve tarımsal sulama sezonu susuzluk problemi ile geçmişti. CHP`li İl Genel Meclis üyesi Sadık Göğüsgeren, o dönem sulamada su yetmediğini ifade ederek, "2020 yılında bölgede dikim izni olan 10 bin dönüm çeltik, 18 bin dönüme çıkarıldı. Bunun üzerine Bayramiç Barajı`ndan daha fazla su bırakılmak zorunda kalındı. Bayramiç ve Ezine üreticileri bu dönemde mağdur olmuştu. Onlarca elma, şeftali üretimi ile domates başta olmak üzere sebze üretimi yapan üretici olumsuz etkilenmişti" dedi. 
 "Hem çeltik hem de yonca ve mısır üretimi arttı»
   Susuzluk sorununun yaşandığı 2020 yılında Bayramiç Barajı`nın doluluk oranının yüzde 74 olduğunu ifade eden Göğüsgeren, bu yıl yüzde 60 seviyelerinde olduğunu söyledi. Göğüsgeren, "Bu yıl Ezine ve Mahmudiye bölgesinde, yine yoğun bir şekilde çeltik dikilmeye devam ederse, buna Bayramiç`te son dönemde artan mısır ve yonca dikimini de eklediğimizde meyve ve sebze üretiminde sorun yaşanacağını düşünüyoruz. Çünkü yeterli suyu almayan domates şişmez, elma, nektarin, Bayramiç Beyazı şişmez" dedi. 
 "Çeltik dikilmemeli ya da kısıtlama getirilmeli»
   Susuzluk dönemlerinde üründe kalite zayiatı olduğunu ifade eden Göğüsgeren, son yıllarda su isteyen ürünlerin dikiminde artış olduğunu buna rağmen sulama suyu birikiminde de yetersiz kalındığını söyledi. Göğüsgeren, "Bu yıl daha fazla sıkıntı yaşanabilir. Çünkü dikim arttı. Biz Bayramiç üreticileri olarak, bu yıl Ezine ve Mahmudiye bölgesinde dikilmemesi ya da kısıtlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yıl da böyle giderse zor bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum" dedi.


Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder