Yeni
Loading...

BİK’ten açıklama: 5 Doğru 5 yanlış


 Basın ilan kurumunda dezenformasyon yasası ile ilgili bilgilendirme mesajı yayınlandı. Beş doğru, beş yanlış başlığıyla basın kartı talepleri, para cezası, basın özgürlüğü, internet haber sitesi, süreli yayınlar başlıkları ile paylaşım yapıldı.

Basın İlan Kurumu yaptığı bilgilendirmede, yanlış bilinen doğru 5 maddeyi sıraladı.

Basın İlan Kurumu tarafından yapılan bilgilendirmede, ”Mevzuatın yüklediği sorumlulukları yerine getirmeyen süreli yayınlara mahsup ce telafi uygulanmaktadır. Yönetim kurulu kararıyla mahkeme yolu açık olmak üzere ilan kesme müeyyidesi tesis edilebilir. Dolayısıyla süreli yayınlara para cezası uygulanması mümkün değildir.

Kurumumuzun basın kartı taleplerini değerlendirme veya basın kartı verme yetkisi bulunmamaktadır.

Anayasa Mahkemesi’nin kararında, suç kapsamına giren haberlerin, yaptırıma tabi tutulmasının hukuk devletinin bir gereği olduğu ifade edilmekte ve Kurumumuza müeyyide uygulama yetkisinin verileceği hükme bağlanmaktadır. Basın Ahlak Esaslarına dair müeyyideleri düzenleyen 49’uncu madde değişinceye kadar bu konuda değerlendirme uk devletinin bir gereği olduğu ifade edilmekte ve Kurumumuza müeyyide uygulama yetkisinin verileceği hükme bağlanmaktadır. Basın Ahlak Esaslarına dair müeyyideleri düzenleyen 49’uncu madde değişinceye kadar bu konuda değerlendirme yapılmayacağı daha önceden ilan edilmiştir.

Kurumumuzun süreli yayınlar ile sosyal medya hesaplarını kapatmaya veya kapatılmasına ilişkin mahkemeden talepte bulunabileceğine dair herhangi bir görev ve yetkisi bulunmamaktadır.

5187 sayılı Basın Kanunu gereği süreli yayınların beyannamelerinin alınmasına Cumhuriyet Başsavcılıkları aracılığıyla devam edilmektedir” ifadeleri yer aldı.

Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder