Yeni
Loading...

SIRA ZEYTİN ARAZİLERİNDE Mİ?


 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın maden yönetmeliğindeki değişiklik kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.
   Buna göre elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin zeytinliğe denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak izin verilebilecek.
İki şart var
    Bu kapsamda verilecek izinler için madencilik faaliyeti yürütecek kişinin madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek sahayla eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesis edeceğini taahhüt etmesi zorunlu olacak.
    Zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraf ve taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumlu olacak.Bu şartları yerine getiren maden şirketleri zeytinlikleri talan edebilecek.Bölgemizde de zeytin ve zeytinyağı üretetimine büyük önem veriliyor ve özellikle Türkiye deki zeytin yağlarının en kalitelisi neredeyse bölgemizde üretiliyor.Bu yönetmelikle değişen zeytin alanlarının madene açılması ilçemizde de büyük tepkilere yol açtı.Zeytin ağacı arazileri bulunan vatandaşlar bu yönetmeliğin biran önce geri çekilmesini istiyor. 
Zeytin üreticileri ; "Enerji Bakanlığı’nın maden alanları ile ilgili aldığı bu karar zeytinliklerin idam fermanıdır. Zeytinliklerimizde maden sahalarının genişletilmesi ve yeni maden sahaları açılması amacıyla yapılan değişiklik doğal hayatımıza, tarımımıza, çiftçimize, geçimini zeytin ve zeytincilik sektöründen kazanan insanlarımıza ihanettir. Bu karardan hemen geri dönülmelidir. Biz zeytine ve tüm doğaya sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.


 

Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder