Özel idarenin ilçemize ayırabildiiği bir yıllık köy bütçesi yaklaşık 3 milyon TL. Ayrıca Hükümetten gelen KÖYDES bütçeside 3 milyon civarında. Yani ilçemizin 74 Köyüne bir yılda açıklanan para 6 milyon dur. Bu gün şartlarında 1 Km. yol yapım maliyeti 800 bin TL iken 6 milyon para ile ne yapılabilir. Birçok köyümüzün yolları adeta köstebek yuvasına dönmüştür. Araçların yürüyen takımları devamlı hasar görmekte, kaza riski hat safhadadır. Bölgemizin kalkınmasında ve gelişmesinde önemli bir yatırım olan Çanakkale köprüsü 18 Martta taraflı Cumhurbaşkanı tarafından yapıldı.Köprünün yapım metodunu sonuna kadar eleştirmeye devam edeceğiz. Ülkemiz kendi kaynakları ile bu köprüyü yapsaydı hem çok ekonomik olacaktı hemde köprü geçiş ücreti çok daha makul fiyatta olacaktı. Köprü Daelim-Limak- SKE&C-Yapı merkezi Türk-Kore Ortak girişimi tarafından yap işlet devret yöntemleriyle yapıldı. Günlük 45.000 araç geçiş garantisi verilen şirkete ödemeyi 16 yıl boyunca Türkiye Halkı yapacaktır. Aslında bölgemiz için büyük bir nimet olan köprü malesef yine birkaç şirkete peşkeş çekilmiştir. Geçişin bedava olduğu ve izdiham yaşandığı ilk gün bile 20.000 araç geçmiştir. Normalde söz konusu
Gelibolu-Çardak hattını gemi ile geçen araç sayısı 4.000 civarı. Kalan 41.000 araç devlet tarafından ödenecek ve çocuklarımız bile borç altına girecektir.
Gelelim açılış maliyetine. Binlerce Polis, Jandarma, Makam aracı, Sinyal kesici ekipmanlar, Güvenlik görevlilerinin konaklama kumanya nakliye faaliyetleri tahminim üzere 6 milyon TL civarında. Yani İlçemiz köylerine hak görülen bir yıllık bütçe, taraflı Cumhurbaşkanının bir günlük siyasi malzemesi olmuştur. Bu israf hergün başka şekilde devam etmektedir. Bu israf devam ettiği sürece köy yollarımız malesef köstebek tarlası görünümünden kurtulmayacaktır''dedi.
0 yorum :
Yorum Gönder