Yeni
Loading...

ÇED TOPLANTISINDA GERGİNLİK ! ...

 

     2019 yılında Kirazlı Altın Madeni Projesi ile gündeme gelen Kaz Dağ ları şimdi de Halilağa Bakır Madeni Projesi ile gündeme geldi.    

      Bayramiç’te faaliyete geçirilmek istenen Halilağa Bakır Madeni Projesi`nin yapılması planlanan ÇED Halkı Bilgilendirme toplantısı geçtiğimiz gün halkın yoğun tepkisi ne-deniyle gerçekleştirilemedi ve iptal edildi. 
        Halilağa bakır ve altın madeni projesinin halkın katılım toplantısına Jandarma müdahalesi, halkın itiraz-ları ve tepkiler damga vurdu.Toplantıda CHP'li Vekiller, Belediye Baş-kanları İl başkanı, İl Genel Meclis Üyeleri ve İlçe başkanları çevreciler ve köylülerin yanında yer alarak destek oldular. Halkın ve çevrecilerin istemediği proje için halka yapılması gereken bilgilendirmeye yoğun tepkiler gelince Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce iptal edilerek ileri bir tarihe ertelendi. Toplantının gerçekleştirilmemiş olması köylüleri ve çevrecileri sevindirirken, bu durum tutanakla da kayıt altına alındı.
    Toplantıda büyük gerginlikler yaşansa da ÇED raporunun alınamaması ile çevreciler ve köylüler olay çıkarmadan bölgeden ayrıldı. Çev-reciler toplantı yapılması planlanan yerde tepkilerini gösterdiklerini fakat köy muhtarlarının tepki göstermeyerek toplantıyı uzaktan izlemek le yetindiklerini ve bu duruma üzül-düklerini ifade ettiler. 
     Özellikle bölgenin büyük maden projelerinden biri olan “Halilağa Ba-kır Madeni Projesi” 2019 yılında bü yük bir tepkiyle karşılanan Kirazlı Altın Madeni ve onun diğer ayağı Ağı Dağı Altın Madeni projelerinin ortasında yer alıyor. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç,Halilağa projesi maden alanının, anıt ağaç niteliğinde asırlık ağaçları ve dünyada sadece Kaz Dağları’n da yaşayan Kaz Dağı Göknarlarını içinde barındıran ormanlarla birlikte nadir bitki türleri ve canlı çeşitliliğini yutacağını belirtiyor.
    Kamuoyuna bakır madeni projesi olarak lanse edilse de, aynı ruhsat alanı için 2012 yılında “Halilağa Al-tın Madeni Projesi” ismiyle Çevre-sel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci yürütülmüş ve ÇED olumlu kararı alınmış; ancak yöre halkının tepkisi nedeniyle, proje bugüne kadar hayata geçememişti.



Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder