Yeni
Loading...

Bayramiç'te Kiraz Üreticilerinin Büyük Zararı


 Fotoğraf : Hasan Sümer


Çanakkale'de geçen ay sonundan itibaren etkili olan sağanağın, en önemli ihraç meyveleri arasında yer alan kirazda çatlamalara yol açtığından bu ürünü olumsuz etkilediği bildirildi.

İlde 16 bin 573 dekar arazide yılda ortalama 17 bin 838 ton üretilen kirazların yüzde 40'ı Almanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelere ihraç ediliyor. Son senelerde bölgede yetiştirilen kaliteli kirazın ününün yayılmasıyla özellikle Lapseki ve Bayramiç ilçelerinde elde edilen kirazlar, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde sofraları süslüyor.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsimsel değişiklikler nedeniyle nisan sonu ya da mayısın ilk çeyreğinde beklenen yağışların haziran ayına kaldığını ve oldukça etkili olduğunu söyledi.

Bölgede son bir haftadır aralıksız süren yağışların tarım kesimine ciddi anlamda zararlar vermeye başladığını vurgulayan Ulus, şöyle devam etti:

"Bunun neticesinde özellikle kirazda büyük hasar var. Hububatta hasat dönemine girdiğimiz şu günlerde yağışların da başlamasıyla hasat durdu. Özellikle buğday ve arpada ciddi sıkıntı yaşamaktayız. Hasat yapılması gereken bu dönemde buğday arazilerinin su altında kalması, arazilerin çamur olması ve biçerdöverlerin araziye girememesi nedeniyle hasat durdu. Bu da iki üründe hasadın gecikmesi demek. Arpada 'başak kırması' dediğimiz olaya neden oluyor. Buğdayda da yatmalara neden oluyor. Bu yatmalar neticesinde sapın çürümesi, arazilerde otların yürümesi, önümüzdeki günlerde hasadı daha da zorlaştıracak. Ciddi anlamda verim kayıpları yaşanacak. Bu durumu, çiftçilerimiz bakımından çok zor bir süreç olarak görüyoruz."

"Çiftçilerimiz mağdur durumda, ne yapacağını bilemiyor"

Ulus, sulu tarımın en önemli ürünleri olan domates, biber ve kavunla ilgili büyük sorunlar yaşandığın aktardı.

Araziler çamurlu olduğu için çapalama yapılamadığı bilgisini veren Ulus, "Tohumluk mısırda çok ciddi sıkıntılar bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Yağışların özellikle ihracata yönelik "ziraat 9" diye bilinen kiraz üretimini olumsuz etkilediğine değinen Ulus, şunları kaydetti:

"Bazı bahçelerin yüzde 100'ünde çatlamalar meydana geldi. Tabii kirazın piyasa değeri de düştü. Şu anda çiftçilerimiz mağdur durumda, ne yapacağını bilemiyor. Bir taraftan bankalara borçları, bir taraftan Tarım ve Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ödeme günleri yaklaştı. Bunu da düşünürsek çiftçilerimiz bugünlerde kara kara düşünmeye başladı. Biz de zararın karşılanması için girişimlerde bulunduk. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerin ardından üreticilerimize mesaj çektik. Bu zararlar için hasar tespitleri yapılarak ilgili komisyonlardan geçirilmesini, her ne kadar sigortalarını yaptırmış olsalar da durumun afet kapsamında değerlendirilip çiftçilerimizin zararlarının kapatılmasını istiyoruz. İnşallah sesimizi duyurabiliriz"

İlhan Ulus, hasar tespitlerinin ardından özellikle kiraz üreticilerinin zararlarının karşılanacağını umduğunu sözlerine ekledi.

AA - Burak Akay
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder