Yeni
Loading...

Kazdağları'nın Zaferi



Çanakkale İdare Mahkemesi, Kazdağları civarında altın arama çalışmalarını yürüten maden şirketlerinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporları için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Çanakkale Çevre Platformu liderliğinde Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi, Biga Çevre Derneği ve Çanakkale Belediyesi’nin 2012 yılında ve 2013 yılının başında ÇED raporunun yeterli teftiş ve araştırma yapılmadan verildiğini ve aynı zamanda bu çalışmaların bir bütünlük içinde incelenmesinin lazım olduğunu belirterek 6 işletme için Çanakkale Idare Mahkemesi’ne açtığı davalar sonuçlandı. Mahkeme oy çokluğu ile yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Mahkeme, ÇED raporlarına ilişkin bilirkişinin verdiği olumlu raporları yerinde bulmayarak, davacıların öne sürdüğü söz konusu çalışmaların çevreye zarar vereceği ve ÇED raporlarının bir bütünlük içinde değerlendirilmesi gerektiği yönündeki itirazını haklı buldu. Buna göre, altın ve Gümüş işletmesine geçmeye hazırlanan Chesser şirketinin Lapseki Ilçesi Kocabaşlar Köyü ve Bayramiç Ilçesi Kuşçayırı Köyü, Kuzey Biga Madencilik şirketinin Çan ilçesi Söğütalan Köyü Ağıdağı ve Çan ilçesi Kızılelma Köyü ile Bayramiç ilçesi Karaköy’ü arasında kalan Çamyurt, Doğu Biga Madencilik şirketinin Çanakkale Merkez Kirazlı ile Tüprak şirketinin Bayramiç Muratlar Köyü’ndeki altın ve bakır işletmesi için aldıkları olumlu ÇED raporlarının yürütmesini durdurdu.

Çevre Platformu sözcüsü Ziraat Mühendisi Hicri Nalbant, olumlu ÇED raporlarının iptali için dava açtıklarını, bu süreç devam ederken de tedbir olarak yürütmeyi durdurma talebinde bulunduklarını söyledi.
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder