Yeni
Loading...

Avustralya'da “Ermeni İddialarını Tanıyanların Çanakkale'ye Alınmayacağı“ Tartışması

NSW parlamentosunun Ermeni iddialarını tanımasının ardından Sydney Başkonsolosu Çelik'in bir televizyon programında Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasını hatırlatması, tasarı sahiplerini kızdırdı NSW Başbakanı O'Farrel: "Başkonsolosun açıklaması özgürlüklere yönelik korkunç bir iddia" Başkonsolos Çelik: "Saptırıyorlar, benim bir açıklamam yok" "Biz propaganda savaşı yapmak istemiyoruz. 1915’te iddia edildiği gibi sadece Ermeniler ölmedi çok sayıda Türk insanı hayatını kaybetti fakat ölen Türk insanlarından görüyoruz ki hiç bahsedilmiyor, sürekli yanlış bir görüş gündeme geliyor"


Avustralya'nın New South Wales (NSW) eyalet parlamentosunda Rum, Süryani ve 1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarının tanınmasının ardından Dışişleri Bakanlığı'nın tasarıya olumlu oy veren milletvekillerinin 2015 yılında Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl törenlerinde yeri olmayacağı açıklaması ile başlayan tartışma, Sydney Başkonsolosu Gülseren Çelik'in bir televizyon programında sadece bakanlığın açıklamasını hatırlatması sonrası yeniden alevlendi.

ABC televizyonunda bir programa katılan Gülseren Çelik, tasarıyı kabul edenlerin Çanakkale'deki yüzüncü yıl törenlerine alınıp alınmayacağı sorusuna karşı, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı basın bildirisinin dikkatlice okunmasını önerdi. Sunucunun, "Basın bildirisinde bu kararda imzası bulunanların Çanakkale'deki törenlerde yeri olmayacağını yazıyor, yani vize verilmeyeceğini varsayabilir miyiz" şeklindeki ısrarlı sorusuna Başkonsolos Çelik "evet" cevabı verdi.

NSW Başbakanı Barry O'Farrell, tartışmaları tekrar gündeme getirdi

ABC'de yayınlanan programın ardından, tasarıyı parlamentoya getirenlerden biri olan NSW Eyaleti Başbakanı Barry O'Farrell, Başkonsolos Gülseren Çelik'i hedef alarak, "Gerçeklerin gizlenemeyeceğini, Başkonsolosun açıklamasının özgürlüklere yönelik korkunç bir iddia olduğunu" söyledi.

"Hedef Avustralya-Türkiye arasındaki dostluğu zedelemek"

Sydney Başkonsolosu Gülseren Çelik ise tartışmalar üzerine AA muhabirine telefon ile yaptığı açıklamada, bazı çevrelerin Avustralya ve Türkiye arasındaki dostluğu hedef aldığını belirtti. ABC televizyonunun yayınladığı programda kendisinin özel bir açıklama yapmadığını vurgulayan Çelik, "Tabi iyice saptırıyorlar biliyorsunuz, benim bir açıklamam yok bakanlığımızın yaptığı 7 Mayıs tarihli bir açıklama var, yani yeni bir olay değil" dedi. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın NSW parlamentosunda kabul edilen tasarı sonrası bir basın açıklaması yaptığını, kendisinin de programda bu açıklamayı hatırlattığını belirten Çelik, "Benim özel bir açıklamam söz konusu değil" dedi. Sözde soykırım iddialarına delil olarak Çanakkale Savaşları'nda esir düşen ANZAC askerlerinin yazdığı mektupların delil olarak gösterildiğine dikkati çeken Başkonsolos Çelik, "Zaten 67 savaş esiri vardı bunlar da Anadolu'nu batı bölgelerindeki hapishanelerde tutulmuşlardır, fiilen de bunlara tanıklık etmeleri mümkün değildir. Düzmece, uydurmaca iddialardır Türkiye Avustralya dostluğuna zarar verme gayesini gütmektedir" dedi.

"Bizim tarihten korkumuz yok"

Türkiye'nin 1915 olayları için yaptığı önerilerin net olduğunun altını çizen Sydney Başkonsolosu Çelik, "Biz propaganda savaşı yapmak istemiyoruz, 1915'te iddia edildiği gibi sadece Ermeniler ölmedi çok sayıda Türk insanı hayatını kaybetti fakat ölen Türk insanlarından görüyoruz ki hiç bahsedilmiyor, sürekli yanlı bir görüş gündeme geliyor" dedi. Katıldığı televizyon programında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2005 yılında Ermenistan'a uluslararası bir tarih komisyonu kurulmasını ve içinde hem Türk hem Ermeni tarihçilerin bulunmasını önerdiğini ve bu ifadeleri programda söylediğini kaydeden Çelik, ancak bunun yayına verilmediğinin altını çizdi. Çelik, sözlerini "Bu 1915 olayları derinlemesine incelensin sonuç ne olursa olsun biz buna katlanmaya hazırız bizim tarihten korkumuz yok biz açığız" şeklinde bitirdi.

Avustralya'da, NSW parlamentosunun 1 ve 7 mayıs 2013 tarihlerinde söz konusu iddiaları onaylaması bu ülkede yaşayan Türkler tarafından tepki ile karşılanmıştı. Dışişleri Bakanlığı konu ile ilgili 7 mayıs 2013 tarihinde olayı kınayarak, "Çanakkale ruhuna zarar vermek isteyen bu insanların, evlatlarımızın yan yana yattığı bu topraklarda onları hatırlamak için yapacağımız yüzüncü yıl anma törenlerinde yerleri olmayacaktır" açıklaması yapmıştı.
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder