Yeni
Loading...

ÜÇ BİN LİRA'YA OĞLAK

 ÜÇ BİN LİRA'YA OĞLAK



Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Teknolojik ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi'nde (TETAM) bilimsel olarak yetiştirilen damızlık Saanen keçileri, açık arttırmayla satışa sunuldu. Besiciler, keçilere büyük ilgi gösterdi.

TETAM, her yıl yaptığı damızlık Saanen ırkı keçi satışını bu yıl da sürdürdü. Bu kez de henüz 5 aylık 43 Saanen ırkı damızlık erkek oğlak, 7 keçi ve 10 da Karacabey TİGEM'den alınan erkek kuzu için açık artırma düzenledi. Merkeze bağlı Sarıcaeli Köyü'ndeki TETAM'da bilimsel olarak yetiştirilen Saanen ırkı damızlıklar ile keçilerin ihalesine Çanakkale'nin yanı sıra ilçelerinden ve çevre illerden de hayvan yetiştiricileri katıldı. Üniversiteli keçilerin namını duyarak ihaleye katılan yetiştiriciler arasında kıyasıya bir rekabet yaşandı. Damızlık oğlaklardan biri Bayramiç'e bağlı Karıncalı Köyü'nden Ercan Candan tarafından 3 bin liraya satın alındı. Bazı keçiler bin liranın üzerinde fiyatla satıldı. Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Cemil Tölü, verimi yüksek damızlıkların yetiştiricileri kısa sürede kara geçireceğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Cemil Tölü, açık arttırma usulüyle satışı yapılan keçilerin özelliğinin, 35 yıllık kapalı bir sürüden gelmesi olduğunu ifade etti. Tölü, 1995 yılından bu yana da üniversitede üretimi devam eden keçilerin Türkiye'ye uyum sağladığını ve yüzde 95'in üzerinde Saanen kan derecesine sahip olduğunu kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Tölü, şunları söyledi:

"Bu keçilerin sürekli kayıtları tutuluyor, bilimsel çalışmalar yapılıyor. Son 10 yıla baktığımızda Türkiye'de süt keçiciliğine doğru bir ilerleme görüyoruz. Bu anlamda elimizdeki genetik de ihtiyaca en iyi cevap verebilecek niteliğe sahip. Hepsinin anne ve baba kayıtları tutuluyor, hepsinin nüfus cüzdanları var. Bugün ülkemizde maalesef çoğu küçükbaş işletmede çiftleşmeler serbest olarak yapıldığı için anne bilgileri mevcut olsa da baba bilgileri mevcut değil. Ama biz 'elde aşım' dediğimiz yöntemle kontrollü aşım yaptırıyoruz. Bu yüzden de keçilerin bütün bilgileri mevcut. Yetiştiriciler de güvenilir olduğu için bu keçilere rağbet gösteriyor."

Doğan Haber Ajansı  08 Temmuz 2013
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder