Yeni
Loading...

exif bilgisini saklayarak kaydetme

Merhaba arkadaşlar,  bu photoshop dersimizde exif bilgisinin ne demek olduğunu, fotoğrafın exif bilgilerinin  nasıl saklanacağını, exif bilgisini gizlemenin bize neler kazandıracağını resimli bir şekilde anlatmaya çalışacağım.
Fotoğrafın exif bilgisi nedir?
Fotoğrafımızın hangi enstantene, diyafram, iso gibi  ayarlarda çekildiğini,  tarihin,çözünürlüğün, ebatların  ve makine modelin de yer aldığı fotoğrafın bilgileridir.  Kısacası fotoğrafa sağ tıklayıp özellikler/ ayrıntılar dediğimizde karşımıza çıkan bilgilerdir.
Peki neden exif bilgisi saklanmalı ?
Bu bilgiler fotoğrafın boyutunu (kb’sini) büyüttüğü için, exif bilgisi  saklanarak web ortamına aktarmak daha mantıklıdır.  Bu bilgilerle internete aktardığımız bir fotoğraf atıyorum 15 sn de yükleniyorsa,  exif bilgilerini gizlediğimiz  fotoğraf 10 sn veya daha kısa sürede yüklenir.  Ayrıca fotoğrafınızın çalınma sorununu ortadan kaldırır. Çalan kişi orijinal fotoğrafa sahip olamayacağı için bir şey ıspat edemez.
Gelelim exif bilgisini gizleme photoshop dersimize;
Öncelikle adobe photoshop ile fotoyu açıyoruz.

Adobe photoshopun üst menülerinden  file /Save for web yolunu izliyoruz.
Çıkan menüde sol üstte 4 adet seçenek göreceksiniz.  4-UP u seçerseniz 4 değişik değerde görürsünüz. Orijinal olanı en baştakidir.  Bence 2 değişik şekilde görmek kafidir.
En sağ da yukarıdaki opsiyonlarda;
Kutu 1: JPEG seçili olsun 
Blur : 0 değeri seçili olsun.
Photoshop Quality kutucuna verdiğiniz değer büyüdükçe boyut ve kalite artar. Tam tersi, düşürdüğünüzde azalır. Web için ortalama % 70- 80 arası yeterlidir.
Photoshop ile yukarıdaki değerler seçildikten sonra save tuşuna basılır. Kaydedeceğimiz yer belirlenir. Kaydet seçeneği ile kaydedilir.
Photoshop dersimizde Adobe photoshop ile exif bilgisi saklanarak kaydetmeyi gördük. Ne işe yaradığını anladık.J

Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder