Yeni
Loading...

"Kiraz, Bu Yıl Üreticinin Yüzünü Güldürecek"



Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezleri arasında sayılan ve hasada başlayan Bayramiç ilçesinde üreticiler, fiyatlarda geçen yıla oranla kilogram başına görülen 1-2 liralık artışlardan dolayı iyi kazançlar elde etmeyi umuyor.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe genelinde 4 bin 500 dekar alanda kiraz üretildiğini ve bir ağaçtan ortalama 40 kilogram ürün alındığını söyledi.

Bölgenin, Türkiye'nin en önemli elma, şeftali ve kiraz üretim merkezleri arasında yer aldığına işaret eden Pehlivan, bu yıl kirazda hem kalite hem de rekoltenin iyi olmasını beklediklerini anlattı.

Ürünlerde şu an için çatlama görülmemesinin, çiftçiyi sevindirdiğine dikkati çeken Pehlivan, şöyle devam etti:

"Geçen yıla göre fiyatlarda kilogram başına 1-2 liralık artışlar görülüyor. Bu yıl kirazın kilogramı 6-7 lira arasında alıcı buluyor. İkinci ve üçüncü sınıf ürünlerin kilogramı ise 3,5 ve 4 lira arasında satılıyor. Napolyon türü kiraz çıktığında ise 10 lira gibi bir rakam bekliyoruz. Bu rakamların bir şekilde üreticinin yüzünü güldüreceği kanaatindeyiz. Tüketicimizi de düşünmek durumundayız. Çünkü tüketicinin bu kadar yüksek rakamlara adapte olması, ülkemizde bir sorun olarak karşımıza çıkıyor."

-"İhracat konusunda sıkıntı yaşamıyoruz"

Rekoltenin iyi olmasının, ciddi ekonomik girdi sağlayacağını anlatan Pehlivan, ilçede yıllık ortalama 7 bin ton kiraz üretildiği bilgisini verdi.

Çiftçinin genelde ihracata yönelik üretim yaptığını anlatan Pehlivan, şöyle konuştu:

"Bölgemize, ihracat yapan firmalar sık sık geliyor. Bazen günde 1-2 tır ürün yüklenip sevki yapılıyor. Bu da başta yöremiz ve ülkemiz adına iyi girdi anlamına geliyor. Bugün kirazımızın tadı ve aromasının bu noktada olmasını, Kazdağları'na borçluyuz. Kazdağları, yöremizin hem oksijen kaynağı hem de doğal yaşamın varlık nedeni. Dağlardan dolayı gece ve gündüz sıcaklığının farklı olması, ürünün daha kaliteli olmasına imkan tanıyor. Bu da üretici adına önemli katkılar sağlıyor."

Pehlivan, ilçede toplanan kirazların çoğunlukla Almanya ve İngiltere'ye ihraç edildiğini kaydetti.

Ürünlerinin, bu ülkelerde tercih edilmesini, çiftçilerin iyi tarım uygulamalarına yönelmesine bağlayan Pehlivan, "İhracat konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Mahsul yeni yeni olgunlaşıyor. Hava şartları elverirse bu yıl da yaklaşık 7 bin ton ürün elde edileceğini tahmin ediyorum" ifadesini kullandı.

31 Mayıs 2013 AA
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder