Yeni
Loading...

25 köyün suyuna ‘altın’ karıştı




Kaz Dağları’nın bazı köylerinde su endişesi yaşanıyor!


Bölgede altın arayan bir maden şirketinin sondaj borularından sızan atıkların içme suyuna karıştığını iddia eden köylüler tedirgin.  Suç duyurusu üzerine dereden numuneler alındı.

Kaz Dağları’ndaki Karaköy Köyü ile Kızılelma Köyü arasında yer alan altın arama sahasındaki sondaj borularının patlaması sonucu kimyasal atıkların dereye karıştığını belirten köylüler tedirgin. İçme suyu kaynaklarına ulaşan ve aynı zamanda tarımda ve hayvancılıkta sulama kaynağı kaynağı olarak da kullanılan dereden su örneği alan Karaköy Köyü Muhtarı Ramazan Çakır savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Çanakkale Çevre İl Müdürlüğü de yaklaşık 10 gün önce derede inceleme yaptı. Müdürlük yetkilileri dereden numune aldı. Dere suyunun kirlenip kirlenmediğine ilişkin analizlerin önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor.
Reklam

‘Savcılık hâlâ numune almadı’


Milliyet'in haberine göre, sondaj borularında oluşan patlama sonucu içinde farklı kimyasallar olan atığın suya karıştığını belirten Karaköy Köyü Muhtarı Ramazan Çakır “Bizim aldığımız numuneyi savcılık kabul etmedi. Sadece çektiğimiz fotoğrafları aldı. Biz numune almaya geleceğiz dediler ancak savcılıktan herhangi bir yetkili gelmedi. Yaklaşık 10 gün önce Çevre Müdürlüğü’nden geldiler ancak bu kişilere güvenmiyoruz” diye konuştu.

Suyun griye dönen rengini farkeder farketmez hayvanların dereye yaklaşmasını engellediklerini ve tarımsal sulamayı kestiklerini anlatan Çakır, “Dere suları temizlendi gibi gözüküyor ama tehlike geçmiş değil. Kiminle konuşsak, hangi avukatla görüşsek ‘Siz madencilerle baş edemezsiniz’ diyorlar ama biz mücadeleyi bırakmayacağız. Şimdi halktan imza toplayıp bu imzalarla Ankara’ya gitmeyi düşünüyoruz” dedi.

‘Çocukluğumuzda balık avlardık’

Maden ocağının altında 25 köye içme suyu veren doğal bir kaynak olduğunu kaydeden Çakır, “Bu adamlar bu kaynağı kökten yok edecekler. Baraj yapıp insanlara oradan içme suyu vereceklermiş. Kaç gün, kaç ay su vereceksin? Havalar yağmazsa nasıl olacak? Doğal su kaynağını yok etmenin ne alemi var? Kendi elimizle yaşamımızı yok ediyoruz burada. Biz çocukluğumuzda orada balık avlardık. Şimdi bırak balık avlamayı, bir kurbağa bile göremiyoruz. Burası yapılırken bizi hep kandırdılar, ‘Sizi etkilemeyecek’ dediler ama gerçek öyle değil. Biz de kandık, kendi başımıza çare arıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çanakkale Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri de numunenin analiz edilmesi için başka bir ile gönderildiğini belirterek, sonucun henüz çıkmadığını söyledi.
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder