Yeni
Loading...

Altın Madenlerine Karşı Bilgilendirme Toplantısı



Kazdağları'nda devam eden altın madeni arama çalışmalarına karşı mücadele eden çevreciler, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bağlı Evciler köyünde buluştu. Çok sayıda kadının katıldığı toplantıda, altın madeni arama çalışmalarıyla yaşanacak çevre felaketleri ve insan sağlığına vereceği zararlar anlatıldı.

Çanakkale Çevre Platformu tarafından Bayramiç Evciler köyünde düğün salonunda toplantı yapıldı. Toplantıya katılan Evciler, Çavuşlu, Karaköy, Kızılelma köylerinden kadınlar, bölgelerinde devam eden altın madeni arama çalışmalarının çevrelerini ve sularını kirlettiğini dile getirdi. Prof. Dr. Murat Türkeş, maden arama çalışmalarının yürütüldüğü bölgenin altında Kuzey Anadolu fay hattının bulunduğunu, yaşanabilecek bir deprem sonrası depolanan atıkların sebep olacağı çevre felaketini halka anlattıklarını söyledi.

Türkeş, "Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için, olumsuzluklarla savaşmak ve çözüm üretmek adına tutarlı, uzun vadeli ve sürdürülebilir bir yaklaşım izlenmelidir. Sizler en lezzetli meyveleri, sebzeleri ürpertiyorsunuz. Kazdağları'nda binlerce canlı türü yaşamakta. Sizlerin ürettiği meyvelerin oluşumunda tozlaşmayı sağlayan arılar yok olacak. Bu ekolojik sistem bozulursa, tüm canlı zinciri bozulur. Sizlerin madencilere verebilecek suyunuz var mı? Yok. Çünkü elinizdeki su sizin ihtiyaçlarınız için yeterli değil. Bu dağlar hepimizin. Öyleyse bu mücadele hepimizin mücadelesi.

Tüm bunları da, tek başına değil, hep beraber ve el ele yapmak istiyoruz" dedi.

Toplantıya katılan Prof. Dr. Ali Osman Karababa ise, arsenik, kurşun, cıva, kadmiyum, antimon-çinko ve arsenik gibi ağır metallerin kanser başta olmak üzere birçok hastalığa sebebiyet vereceğini iddia etti.

İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Beyza Üstün de, maden ocakları ve termik santrallerinin Biga yarımadasının yok olmasına sebep olacağını ileri sürerek,"Biga yarımadasının yok olması hayatın yok olması demektir. Çocuklarımızın geleceğinin yok edilmesine izin vermemek için direneceğiz. Onlar halkın mücadelesinden, kadınların direnmesinden korkuyorlar. Çünkü onlar kötü bir şey yapıyorlar. İkna yöntemleri, para, çocuklarınızı, eşlerinizi işe alma vaadi. Halkın mücadelesini kıramazlar" diye konuştu.

Toplantıya katılan Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer de bölgede yürütülen altın madeni arama çalışmalarına karşı olduğunu, yöre halkının her zaman yanında olduğunu söyledi.

Çanakkale
İhlas Haber Ajansı  Haber Tarihi: 25 Mart 2013
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder